חיזוק תקרה קיימת – תקרת בטון

חיזוק תקרה קיימת הינו שלב בו הקונסטרוקציה הכוללת והחומרים המאפיינים תקרות, כגון: בטון, ברזל מצויים בתהליך של עייפות החומר ובלאי, או כתוצאה מגורם חיצוני עיקרי שהוא מים.

חיזוק תקרה קיימת
חיזוק תקרה קיימת

עייפות החומר יכולה להופיע ממספר סיבות שונות ולא רק ממים, המחייבות התערבות של קבלן שיקום מבנים לביצוע עבודות חיזוק התקרה והשבת הבטיחות לדיירי הבית. הצורך בחיזוק הינו הכרחי ביותר למניעת קריסה. בנוסף ישנו צורך בחיזוק אשר בעקבות שינויים עיצוביים בתוך חללי פנים של דירות ובתים, שגם הם מחייבות התייחסות מיוחדת למצב התקרה בייחס ישיר לתוכנית ההנדסית החדשה באם יש כזאת.

חיזוק תקרת בטון

חיזוק תקרות בטון בבתים או בדירות ישנות מאוד מחייב משנה זהירות רבה ויש כמובן להתייחס למצב הקונסטרוקטיבי הקודם באם יש ובטח יש לבדוק את מצב התקרה ולעיתים אף חוזק הבטון שממנו יצוקה התקרה. עומסים גבוהים אף הם חלק מהסיבות שבהם ישנו צורך לבצע חיזוקים לתקרה. קיימת אפשרות שהינה קיצונית ביותר, אך לעיתים יש צורך להרוס לחלוטין ואין ואסור לחזק תקרות במצב בלתי ניתן לתיקון.

תקרות בטון

תקרת צלעות – לרוב משומשות תקרות בטון משולבות עם בלוקים או ללא, בחללים נוצר מעין קופסא חלולה בחלקה התחתון.

תקרת בטון – תקרות בטון מזויין ללא בלוקים אף הם קיימות אך לרוב מדובר בשיטות בנייה חדישות יותר או לצורך חישוב עומסים מוגדר אשר מחייב שימוש בשיטה זו, אך לרוב בבתי מגורים, נעשה שימוש בבטון עם ברזלי זיון בשילוב בלוקים המכוסים בשכבה מיישרת של טיח וחומרים נוספים לצורך מתן מראה אסתטי למגורים.

הריסת עמוד תומך – חיזוק תקרה

הריסת עמוד תומך בבתים אשר מיועדים לעבור שיפוץ אינטנסיבי, אף הוא מצב שבו חייבים לבדוק האם הדבר אפשרי ואם כן מהם דרכי החיזוק אשר יתמכו בתקרה הקיימת למניעת קריסה. לרוב לצורך זה אנו משתמשים ברלסים מפלדה בעוביים ובחתכים שונים בהתאם לסוג התקרה והצורך המתבקש, ליצירת מפתח גדול יותר או לצורך הוזזה ושינוי מיקומים בסידור האדריכלי החדש.

כמובן גם כאן ישנו צורך חובה בהתערבותו של מהנדס אזרחי מיומן אשר יידע להתאים בדיוק את התוכנית הקונסטרוקטיבית ויבטיח את עמידותה של התקרה הקיימת לשנים רבות ללא כל סיכון בדיוק כפי שהייתה קודם לשינוי.

חיזוק תקרה קיימת – חשיבות יידע קודם וזהירות

כפי שכבר אמרנו, חיזוק תקרה קיימת אף מחויבות בעקבות שינוי ועיצוב מחדש של חללים פנים של דירות ובתים. שיטה זו מיושמת בעזרת מערכות פלדה בעוביים ובחתכים שונים , בחישוב העומסים המופעלים על התקרה בייחס ישיר לחלק של הקיר הנהרס. בעת חיזוק תקרה יש כמובן לאימוד את ייחס הקריסה ליחס הקונסטרוקציה מפלדה שאמורה להחליף את הקיר התומך . אין לבצע פעולות אלו ללא יידע וניסיון בנושא, חוסר יידע יכול להוביל לאסונות במידה והדבר נעשה ללא פיקוח ויידע מוקדם של בעל המקצוע.

חיזוק תקרה קיימת

חיזוק תקרה – FRP

קיימת אפשרות נוספת לביצוע חיזוקים לתקרות בטון והיא שיטת FRP. שיטת חיזוק תקרות בעזרת רכיב זה מיושמות בעולם מזה שנים לא מעטות אך ייחס הביצוע בארץ הינו קטן היקפים, מסיבות שונות שאחת מהם השיטה לא יכולה להחליף לעולם את השיטה הקונבנציונלית של חיזוק תקרות אשר קיימות במצב של עייפות החומר או כפי שכבר ציינו בכדי לתת מענה לשינויים קונסטרוקטיביים, וזאת בשל ייחס תקופת הניסיון של השיטה בארץ. חוסר יידע אשר מצוי אצל מי שאינם באים מהמקצוע של שיקום מבנים, ודי קשה להאמין בתוצאות של השיטה והבטחותיה לגבי יציבות התקרה והמבנה כולו, בייחס לקורות פלדה המבטיחות בצורה ברורה את חוזק התקרה ולהם יש עבר מוכח בשונה משיטת FRP.

חיזוק תקרה - FRP
חיזוק תקרה – FRP

חיזוק בעזרת FRP הינו למעשה שימוש ביריעות של חומר דמוי בד ובשילוב חומר מקשה אפוקסי, יוצר חוזק בגין קריעה או מתיחה בייחס לעומסים הנצפים ולעיתים ייחס המתיחה עולה באחוזים כלל לא גבוהים והשיטה אינה יכולה להוות בסיס לשיטה של חיזוקים באלמנטים מפלדה ובטון מזויין.

יש החולקים על השיטה ולא מוצאים בה כאלטרנטיבה., ומעדיפים את השיטות המוכרות והבטוחות יותר, בטון וברזל משומשים מזה מאות שנים והידע בשיטות קונבנציונליות אלו הוא רב מאוד ומבטיח יותר בכל הקשור ליציבות מבנים וחוזק תקרות בפרט.

עבודה עם FRP טומנת בתוכה עבודה עם חומרים כימיים המסכנים את העובדים ואת הדיירים בבית. בנוסף כאשר מדובר בעבודה בחללים סגורים הביצוע נהייה מסורבל יותר ומצריך עבודה עם מסיכות אב"כ ועוד כאמצעי הגנה, אשר די בכך בכדי להבין את הרעלנים ואת השיטה "הלא ירוקה " וזאת עוד סיבה לספקנות שבשיטה.

חיזוק תקרה

ישנן שיטות ודרכים נוספות לביצוע עבודות תמיכה למרכיבי בטון כגון תקרות. במידה ויש מגבלה של גובה הן מתוך ראיה אסתטית והן בטיחותית ניתן ליישם שיטות לחיזוק ותמיכה מחלקה העליון במידה והדבר אפשרי. שיטה זו יקרה יותר מהשיטה הרגילה של חיזוק מחלקה התחתון של התקרה.

חיזוק תקרה קיימת

חיזוק תקרה כולל בתוכו שני הבטים שהראשון שבהם הוא בטיחות. יש לבצע שיקום לתקרה כפי שכבר הסברנו קודם לנושא החיזוק ברכיבים חיצוניים אך במקביל יש לבצע עבודות שיקום יסודיות לבטון ולברזלי הזיון קודם להתחלת פעולות חיזוק. חלק נוסף הינו הצד של התוצאה הסופית – אסתטיקה אשר לעיתים מכתיבה את השיטה היעילה ביותר לתוצאה המבוקשת. כמובן ניתן למצוא פטרונות יצירתיים ואיכותיים בייחס ישיר לציפיות הלקוח ובכך להתאים את הדרך היעילה ביותר למראה הכללי של הבית או הדירה.

לסיכום – חיזוק תקרה קיימת

כפי שניתן ללמוד ישנן מספר דרכים לחיזוק תקרות ולא דרך אחת. יחד עם זאת יש להתייחס למצב שיקום הבטון וברזלי הזיון כחלק בלתי נפרד מהתהליך ואין לדלג עליהם. אל תהססו לפנות אלינו בכל שאלה ויעוץ בנושא, אנו עוסקים בענף שיקום מבנים מעל ל 20 שנה בשיתוף פעולה עם מהנדס אזרחי למתן פתרונות איכותיים ובטיחותיים.

לקריאה נוספת : חיזוק בניין